Pers

admin | 16/05/11 |

***** recensie Dagblad van het Noorden

Fijne ontmoeting met Jellema’s blaarkop

Zo, was dat even een bijzonder uur. De voorstelling Blaarkoppen, op het weiland van boer Arjen Boer in Enumatil, zal precies zijn verlopen zoals bedenker en regisseur Michiel Johannes Jansen uit Zeerijp had gedacht en gehoopt.

RBF_0091-2blaar

De pakweg 50 koeien, die eerder bij de try-out nog wat schuchter en wantrouwend uit hun stal kwamen lopen, omsingelden het op een houten vloer gezeten publiek nu, na een korte inspectie, zonder enige mentale weerstand. Ze gunden het bezoek waar het voor gekomen was: een ‘ontmoeting met een blaarkop’, naar het gelijknamige gedicht van C.O. Jellema dat aan de basis lag van deze gebeurtenis.

Jansen was eerder vormgever en mede-oprichter van het theatergezelschap ‘t Barre Land. Hij wil met zijn nog jonge theaterinitiatief Overmorgenland onbekend gebleven materiaal naar een passende locatie brengen. Hij zag in Blaarkoppen een goede gelegenheid om de in Groningen geboren en in Beilen getogen Jellema te eren of op zijn minst aandacht te vragen voor het werk van deze dichter, publicist èn universitair docent Duits – met een fragment uit Goethes Faust en flarden Schubert, gezongen door Elly Ameling, als verwijzing.

Zoals de koeien zich om het tegen mogelijke regen beschermde plankier bewogen, ging ook actrice Veerle van Overloop rond. Ze had een zware maar dankbare opgave. Na een persoonlijke, vroege koeienherinnering, gaf zij zich over aan de uitverkoren, poëtisch getinte tekstdelen uit essays van Jellema die ingingen op het buitenleven, op zijn persoonlijke jeugdervaringen in Beilen en die het landschap schilderden, dat hij onder zijn ogen verkwanseld zag. Het was de eerste echte monoloog van de voormalige NNT-actrice, nu dramaturge bij Club Guy & Roni, en er zijn er eenvoudiger denkbaar.

Bovendien kreeg ze geduchte concurrentie van het levende decor: de koeien, die per speelminuut meer schroom van zich afwierpen en gretig grazend tot vlak bij het publiek kwamen. Zo kwam die ontmoeting – Jellema schreef zijn gedicht vanuit de blaarkop – werkelijk tot stand, en je voelde wel wie hier domineerde: níet het publiek.
Een ware plattelander wist dat natuurlijk allang, maar nu zo’n koe zó dicht bij stond te grazen hoorde je pas met hoeveel geluid ze dat gras lostrekt. Een nieuwe beleving voor veel van de aanwezigen. Het trok, net als die gezellig rondfladderende kip, zo nu en dan de aandacht weg van Van Overloops gepassioneerde vertelling. Maar dat was ook nét de bedoeling. Overloop, koeien, het weer, de locatie, de sfeer, alles deugde. En het mooie is, vanavond en telkens hierna, zal het anders zijn. Ander stuk weiland, ander weer, ander licht. Een erg geslaagd idee van Jansen.

© Eric Nederkoorn, Dagblad van het Noorden, 10 september 2010
foto Reyer Boxem

Comments Off on Pers